De beste reistips voor een fietsreis in Griekenland

Wil je een fietsreis maken dwars door de oudheid en ben je niet bang voor een hoop beklimmingen? Dan is Griekenland het reisland voor jou. Ik fietste 800 kilometer door Griekenland in een tocht die werd gekenmerkt door prachtige bergdorpjes, geheime strandjes en magische plaatsjes die me terugvoerden in de tijd. Op deze pagina geef ik je meer inzicht in mijn reis. Zo zie je welke route ik heb gevolgd, geef ik praktische tips voor een fietsreis door Griekenland en vind je mijn absolute aanraders.

Welke route kan je fietsen door Griekenland?

Ik heb een deel van de route ‘een Odyssee op twee wielen’ gevolgd, uitgegeven door Benjaminse. De totale route vormt een ronde van 1800 kilometer die met name door het meest zuidelijke gedeelte van Griekenland loopt, de Peloponnesos. Ik vloog met mijn fiets naar Athene (dat was behoorlijk spannend) en ben vanuit daar naar Igoumenitsa gefietst, een stadje aan de grens met Albanië.

De absolute aanraders op deze tocht zijn: Mystras, Olympia en Griekse koffie

Mystras is een mystieke plaats die bestaat uit fascinerende ruïnes, intact gebleven Byzantijnse kerken en eeuwenoude verdedigingswerken. En dit allemaal tegen een berg aangebouwd! Op mijn rustdag nam ik vroeg in de ochtend vanuit mijn camping een taxi voor €14,- naar de ingang boven aan de berg, vlakbij het kasteel, en daalde te voet af. Het was fantastisch!

Olympia, de plek waar Zeus de eerste olympische spelen organiseerde. Je waant je in het verleden. Absolute aanrader om in de ochtend te gaan, voordat de bussen met toeristen arriveren. Het complex gaat om 8.00 uur open en ik stond dan ook stipt om 8.00 uur bij de ticketverkoop. Het was een kwartier lopen vanaf mijn camping (camping Alphios, ook een aanrader).

Griekse koffie, een koffie die op een bepaalde manier is bereid, waardoor er een hoopje drab onder in het koffiekopje blijft zitten. Roeren moet je dan ook niet doen, net zoals het kopje helemaal leegdrinken (drab in mond = vies). De koffie is wel erg lekker! En voor fietsers zonder eigen koffiezetapparaatje zeer geschikt.

Wat kost een fietsreis in Griekenland?

Ik heb 20 dagen in Griekenland doorgebracht. Gemiddeld heb ik €52,- per dag uitgegeven. Het grootste gedeelte van dat bedrag is opgegaan aan overnachtingen. Ik ben niet gaan wildkamperen en omdat campings schaars zijn, heb ik regelmatig in een hotel of guesthouse overnacht. Hieronder zie je een overzicht van mijn gemiddelde kosten per dag per categorie (exclusief vliegreis en uitrusting):

  • Overnachting waarvan 12 campings en 9 hotels: 22 euro
  • Boodschappen: 11 euro
  • Uit eten en drinken: 11 euro
  • Vervoer (boten, taxi’s, etc): 4 euro
  • Bezienswaardigheden: 3 euro
  • Overige kosten (wassen, kosten om te pinnen, etc): 2 euro

Waar kan je overnachten tijdens je fietsreis in Griekenland?

Een slaapplaats vinden vergt soms een goede planning. Over het algemeen zijn er in Griekenland een hoop overnachtingsmogelijkheden, maar in de bergen kan het vinden van een overnachtingsplek moeilijk zijn. Ik heb daarom soms goed moeten zoeken en goed moeten plannen. Ook heb ik campings met hotels moeten afwisselen. Wees je hiervan bewust. Wildkamperen is natuurlijk ook nog een optie, alhoewel dit officieel verboden is. Tot slot zijn in de winterperiode veel overnachtingsplekken gesloten. Dat kan lastig zijn als je een trip plant in de wintermaanden.

Wat is de beste reistijd voor een fietsreis in Griekenland?

Ik fietste begin mei door Griekenland. De temperatuur was perfect (tussen de 20 en 25 graden) en het landschap prachtig, vol bloemen en overal groen. Ook waren er nog amper toeristen. Erg fijn, maar soms ook wel spannend, zou de camping wel open zijn? Het kwam altijd goed. Over andere periodes kan ik weinig uit eigen ervaring zeggen. Afgaande op de temperaturen en hoeveelheid toeristen, lijken me de maanden april, mei, juni en september de beste maanden om te fietsen in Griekenland.  

Hoe zijn de wegen voor een fietsreis in Griekenland?

Over het algemeen waren de wegen op mijn route goed en rustig. Een aantal drukkere punten waren helaas onvermijdelijk. Het verkeer rijdt hard en ging soms rakelings langs me af. Gelukkig nooit voor lange tijd. Verder is het goed op het wegdek letten tijdens het fietsen en met name bij het afdalen. Af en toe zitten er gevaarlijke kuilen in de weg en soms liggen er stukken steen op de weg die van de berg af zijn gevallen.

Hoe kom je vanaf het vliegveld met je fiets naar de stad Athene?

Supermakkelijk, met de metro. Direct naast het vliegveld ligt het metrostation. Ik heb mijn fiets op het vliegveld uitgepakt en in elkaar gezet. Daarna ben ik in 2 minuten naar het metrostation gelopen. Op het metrostation kan je bij de ticketautomaat een kaartje kopen voor 9 euro. De fiets mag gratis mee in de achterste wagon. De reis naar het centrum duurt ongeveer 45 minuten.

Een andere optie die ik heb overwogen is om mij door een taxi op te laten halen op het vliegveld. Ik heb hierover contact gehad met mijn hostel en de kosten zouden 80 euro zijn om mij en mijn fiets (eventueel in doos of hoes) bij het vliegveld op te halen. Mede vanwege de kosten heb ik gekozen voor de metro.

Hoe zijn de honden voor een fietsreis in Griekenland?

Over deze vraag heb ik een hele blog geschreven. De meeste honden zitten gelukkig achter een hek, maar helaas niet allemaal.

Deel dit verhaal

Delen op whatsapp
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Meer fietsverhalen

Rustig sta ik mijn tanden te poetsen in het gemeenschappelijke toiletgebouw als ik in gesprek raak met de vrouw naast me – wat overigens…
1. Het hoeft niet perfect te zijn, om toch fantastisch te zijn  Nadat ik dwars door de drukke stad Tirana ben gefietst, vervolg ik…
De douaneambtenaar vraagt om de autopapieren. Ik zit achter het stuur van een Citroën die ik heb geleend van twee Duitsers. Een paar seconde…

Mijn fietsroute vanaf Athene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *